Winkhem – Oryx H1

De Ripperdahal in Winsum was het theater voor de topper uit de HPA. Wij, als koploper, namen het op tegen de nummer 3 van de lijst, Winkhem. Daarover later meer. Eerst een kleine geschiedenisles.

Ripperdahal, waar komt die naam vandaan. In de autorit naar de sporthal toe hebben we ons even verdiept in de historie van Winsum en die van Ripperda. Ripperda, wie was dat nou? Ripperda was een oudadelijk geslacht uit de Groninger Ommelanden. De oorsprong van de familie ligt in Oost-Friesland en sinds de 13e eeuw hebben ze zich gevestigd in de omgeving van Holwierde in Fivelingo. Ripperda komt van de mannelijke (en friesche) voornaam Rippert of Rupert. De familie Ripperda speelde een voorname rol in het bestuur van de Ommelanden. Hun macht was vooral gebaseerd op het bezit van de proosdij van Farmsum. Hierdoor mochten ze van de bisschop van Munster de kerkelijke rechtspraak in dit decanaat uitvoeren……Genoeg over Ripperda lijkt me…

Voordat we de kantine binnen kwamen werd ons gevraagd om ons niet al te uitbundig te gedragen. Biljartvereniging ‘Keus Genoeg’ had een trainingsavond. 1 voor 1 gingen we rustig naar binnen, waar aan 2 tafels zeer officieel ge3band werd. Een scheidsrechter bij de tafel die meetelde hoeveel punten iemand gescoord had. Dat werd vervolgens keurig, door een andere scheidsrechter, genoteerd en via de scoreborden konden we de stand keurig bijhouden.

Een prachtige arena lag voor ons klaar. Goed licht, mooie houten vloer en zelfs een gevulde tribune. Toen de badmintonners klaar waren mochten we de vloer op. Je voelde aan alles dat dit een bijzondere avond zou worden. Winkhem was zeer compleet aanwezig en ook wij waren, op Robbert na, ook compleet. Daar kon het niet aan liggen.

Vanaf punt 1 was duidelijk dat Winkhem van plan was om te laten zien wat ze waard waren. We moesten aan de bak. We begonnen de wedstrijd met 1 scheidsrechter. Na een aantal punten kwam er nog ergens een scheidsrechter vandaan. We wachten even keurig totdat de 2e scheids er ook klaar voor was en gingen verder. Later meer over deze scheidsrechter. Van beide kanten werd flink met druk geserveerd. Gezamenlijk kwamen we aan bij 22-22. Vervolgens bepaalde persoonlijke fouten de uitslag van deze set. 25-22 voor Winkhem. We wisten wat we moesten doen, minder fouten en ergens de ontspanning in ons spel terug vinden. Ook set 2 liep gelijk op, dit keer trokken wij aan het langste eind, 23-25. De stand was weer gelijk, de wedstrijd was weer ‘aan’.

Ook set 3 ging gelijk op, Winkhem was niet van plan de punten kado te doen. Af en toe waren er lange rally’s met wonderlijke reddingen en goede verdedigingen. Helaas moesten we deze set aan Winkhem laten. Of we dit zelf hebben laten liggen of dat de 2e scheids af en toe een handje hielp? We zijn grote jongens, dus we hebben het zelf weg gegeven. 25-21 was de eindstand.

De eerste paar punten in set 4 ging nog enigszins gelijk op, maar na een gat van een paar punten konden we moeilijk uit de dip komen. Dit gaf Winkhem nog meer vleugels. Ze gingen nog vrijer spelen en de foutenlast ging bij ons omhoog…..het wat niet meer te redden. 25-16 was de eindstand.

Een terechte 3-1 nederlaag tegen een zeer goed spelend Winkhem. Maar er is nog niets aan de hand. Nog steeds staan we 6 punten voor op de nummer 2 en 9 op de nummer 3. Met nog 3 wedstrijden te gaan moet het wel heel raar lopen willen we geen………

Ik had beloofd nog even terug te komen op de 2e scheidsrechter. Achteraf bleek dat de 2e scheidsrechter zowel als 2e scheidsrechter als coach van Winkhem op het wedstrijdformulier stond. Dit bracht een aantal beslissingen op belangrijke momenten in de wedstrijd om juist wel (of niet) te fluiten in een ander daglicht. We zeggen niet dat we anders wel gewonnen hadden, maar dubieus is het wel. Als scheidsrechter heb je een onafhankelijke rol die in dit geval niet helemaal helder was.

Maar ach, niets aan de hand….nog 6 punten voor met nog 3 wedstrijden te gaan…..en je weet dat je niet alles kan winnen…..You Winsum, you lose some…

Sluit Menu
Close Panel