Voorbeschouwing Oryx H1 – Vios/ Kolham H1

Na een broodnodig vrij weekend is het komende zaterdag weer zover. Tijd voor wedstrijd nummer 2. Waar vorige week de training niet doorging doordat het verhaal van de 10 kleine negertjes op de app werkelijkheid werd was het deze week pas op de training. Rolf had zich keurig afgemeld. Hij kwam er niet onderuit, de klus was nog niet af en moes nog klaargemaakt worden. Ik heb het dan over overwerken he. J-J haakte na de bootcamp af vanwege de kuit. De knieën van Jurri waren gevoeliger dan anders en ook hij stapte eerder uit de training. Mark ‘Still not dead yet’ Kisjes werkt langzaam naar een piek op 6 november toe en stapte ook eerder uit de training. Erwin is zo lang uit de roulatie geweest dat hij na een uurtje ook wel genoeg gehad had van ons. Sssikkema deed alsof alles prima was, maar van binnen schreeuwde hij om z’n moeder. Af en toe leek het weer alsof…..U begrijpt het, we zijn voortijdig gestopt met de training. Heel toevallig speelde Oryx D1 hun (inhaal)wedstrijd ook in Hoogkerk en konden we op de tribune deze wedstrijd nog even aanschouwen. Onder het genot van deze wedstrijd, een hapje en een drankje namen we de wedstrijd van komende zaterdag even door. ‘Zij zijn er ook niet jonger op geworden’ zei Mark ‘Still not dead yet’ Kisjes vlak voordat hij de laatste slok uit het flesje bier naar binnen werkte…


Wat mij altijd opgevallen is dat de ploeg VIOS/ Kolham heet, maar speelt in Slochteren. Normaal gesproken richt je een vereniging op naar de mogelijkheden die je hebt. Je gaat geen zwemvereniging opstarten als je geen zwembad hebt, zeg maar. En normaal gesproken richt je een vereniging op en weet je waar je je gaat vestigen en mogelijkerwijs komt daar dan ook een verwijzing in de naam naartoe. FC Emmen, speelt in Emmen, Amsterdamse Football Club Ajax speelt in Amsterdam, NAC Breda komt uit Breda, allemaal heel logisch. Maar in Kolham bedachten ze dus lang geleden, stilstaan bij dat wat we hadden heeft geen zin, vanaf nu is onze slogan: ‘Vooruitgang Is Ons Streven’. Voetbal is van vroeger, volleyballen heeft de toekomst. We gaan volleyballen in Kolham! Om er vervolgens achter te komen dat er de faciliteiten eigenlijk helemaal niet voor waren. Dus een hele volksverhuizing was het resultaat (In deze tijden van Corona natuurlijk onbegrijpelijk). Ooit werden de wedstrijden van VIOS/ Kolham niet in Kolham gespeeld, ook nog niet in Slochteren, maar in Selwerd. Mark ‘Still not dead yet’ Kisjes heeft daar nog wel wat mooie verhalen over. Het was de tijd dat de kantine van Selwerd nog aan de andere kant van de sporthal zat en zwembad de Parrel nog een parel was. De Na de wedstrijd hebben we daar alle tijd voor, mis dat niet! We hebben dus meer gemeen met elkaar dan we denken. Pas in 1973 is het broodje Duurswold bedacht en ja, daar moest een sporthal met kantine omheen gebouwd worden natuurlijk. Pas vanaf dat jaar speelt VIOS/ Kolham hun wedstijden in Slochteren. Het wachten is nog steeds op een mooie sporthal in Kolham en tot die tijd: ‘Vooruitgang Is Ons Streven’.


De samenstelling van de ploeg tegenwoordig doet de naam nog steeds eer aan. Vooruitgang Is Ons Streven en daar zou ik graag een vleugje D.F.S. aan willen toevoegen. Door Fusie Sterk. Ook zijn oud spelers van Trialamesa van de partij. Trialamesa een samenvoeging van Trias, de fusievereniging van Delfzijl en Appingedam, Thalassa, de volleybalvereniging uit Delfzijl die heel lang geen naam had, en Memesa, de volleybalvereniging uit Appingedam. Daarbij voegen we nog een vleugje Loppersum aan toe. Daarmee is Vios/ Kolham een aardige vertegenwoordiging van het bevingsgebied in Groningen. 


Neemt niet weg dat het samengestelde toch een aardig collectief is. Met 9 punten uit 3 wedstrijden hoeven ze zich geen zorgen te maken komend seizoen. Niet voor promotie, maar ook zeker niet voor degradatie. Onbezorgd de wedstrijdjes afwerken en dan ergens op de 4e of 5e plek eindigen. Iets waar wij nog een paar jaar voor nodig hebben. Gezien de stroeve start van ons en het fysieke gestel van een ieder liggen de verwachting bij ons niet heel hoog. We kennen onze plek. Dat is in dit geval zeker ergens onder Vios/ Kolham. Maar Vooruitgang Is Ons Streven, we gaan voor de 4-0 winst. 


Sssssshh…..stil eens…ssshhh….Als je heel stil bent hoor je in de verte het ge(t)rommel al aankomen. En zet je voeten eens goed aan de grond? Ogen dicht en voel de aarde. Wat voel je dan? Juist! trillingen! Het is eindelijk weer zo ver: zaterdag 9 oktober, 18:30 uur, veld 3 in Sporthal Selwerd. Vios/ Kolham is comming home! (https://www.youtube.com/watch?v=RJqimlFcJsM)