Tussenstand Oryx winter 2019

Als het weer guur is, de wind opsteekt, de dagen kort en druilerig zijn dan weet je een ding….het wordt weer geen witte kerst. Hoe leggen we dat de kinderen nog uit. Dat we in de kerstvakantie gingen schaatsen op een willekeurige vijver. Met bevroren tenen aan de ‘kwast’ zaten. Sneeuwballen gevecht met ijzige, blauwe handen tot gevolg. Uiteindelijk zat de sneeuw overal. Daarna lekker naar binnen en voor de open haard opwarmen met een lekkere mok warme chocomelk. Die tijd is geweest. Storm, regen en temperaturen waar je met je zomerjas nog prima doorheen kan, dat is de kerst van nu. En toch zetten we elk jaar weer trouw de winterbanden onder de auto. Je weet maar nooit….dit jaar wordt een horrorwinter…..weer niet, volgend jaar misschien?

Toch hebben de kerstdagen nog een prima functie. Op een paar dagen na zit 2019 er weer op. Het jaar is weer voorbij gevlogen! De prachtige resultaten van het voorjaar hebben direct invloed op de resultaten van het najaar….blijkt uit de harde cijfers. We kunnen spreken van een aardige tweedeling binnen de vereniging. Bij de helft gaat het (meer dan) prima en bij de andere helft is het sprokkelen al begonnen.

We beginnen met de ploegen die het moeilijk hebben dit seizoen.

Heren 3: Wat er in de zomervakantie is gebeurd bij Oryx is vrij uniek in volleyballand. We hebben een volledig nieuw heren team kunnen oprichten. Jongens die elkaar nauwelijks kennen zijn met elkaar begonnen dit seizoen. Dat het handig is om elkaar een beetje te kennen en op elkaar ingespeeld te zijn blijkt uit de resultaten van dit team. De eerste wedstrijden leverden geen punten op…maar de eerste winstpartij is inmiddels daar. Met 5 punten staan de heren, halverwege het seizoen, op plek 9. Zet hem op heren!

Dames 2: Na een prachtig seizoen vorig jaar dwongen de dames promotie af naar de 1e klasse. Een prachtig resultaat voor een team dat ook onderaan begonnen is. In de voorbereidingstoernooien werd flink aan het zelfvertrouwen gewerkt. Toch blijkt dat hoe hoger het niveau is hoe blessure gevoeliger deze sport wordt. Met gemiddeld 1 punt per wedstrijd staan de dames op de laatste plek. Met 10 punten lopen ze 1 punt achter op plek 11 en 2 punten achter op plek 12. Kortom, nog niets aan de hand. Hopelijk is de selectie snel weer op peil. Hard blijven werken en blijven sprokkelen.

Dames 7: Met 10 punten uit 11 wedstrijden staan deze dames op plek 10 in hun poule. Het gat naar boven is toch best aanzienlijk. De andere twee ploegen onder je houden lijkt de doelstelling voor dit seizoen. Onder de bezielende leiding van Ab werken deze dames hard aan hun techniek.

Dames 1: net als dames 2 sloot dames 1 het seizoen af met een kampioenschap en een promotie, terug, naar de 1e klasse. met 14 punten uit 11 wedstrijden staan de dames op dit moment op plek 10. Een gat van 7 punten naar boven betekend dat de dames hard aan de bak zullen moeten op de P/D plek te behouden. Een mismatch met trainer heeft niet meegeholpen in het begin van het seizoen. Nu hebben de dames het beter voor elkaar en werken ze hard aan de resultaten. Het weekend van de P/D staat al met potlood in hun agenda’s.

Heren 1: Na een fabuleus seizoen waarin 12 keer met 4-0 werd gewonnen laten de heren hun spel, tot grote verbazing van sommige scheidsrechters, dit seizoen zien in de 3e divisie. De wedstrijdverslagen zijn op hun facebook pagina te vinden. Ook daar staat een uitgebreide tussen balans met beoordelingen van de spelers. Dat de heren er niet goed bij staan heeft te maken met de 15 punten uit 11 wedstrijden. De heren zelf rekenen op een spectaculaire tweede seizoenshelft waarin een plek stevig in de middenmoot niet uit te sluiten is. Komt dat zien!

Dan nu naar de ploegen die het allemaal wat beter voor elkaar hebben. te beginnen met Dames 3: Met rugzakken vol ervaring draaien de dames erg leuk mee in de 2e klasse. Op dit moment staan ze, met 28 punten uit 11 wedstrijden, op plek 5. Veel hoger gaat het ook niet worden, dat gat is te groot. Veel lager zou ook niet moeten voor dit team. proberen nog een mooie uitslag neer te zetten tegen de clubs uit de top 4 is een mooie uitdaging.

Dames 4: Zonder zorgen staan deze dames, met 20 punten uit 9 wedstrijden, op de 5e plek. Precies in het midden zou je kunnen zeggen. 10 punten van de nummer 1 verwijderd en 9 punten van de voorlaatste plek. Dit kan nog alle kanten opgaan. In 2020 beginnen deze dames gelijk met een ‘Europese week’, met een wedstrijd op 11 januari en een wedstrijd op 14 januari.

Heren 2: Benoemde ik bij dames 3 al het woord ervaring? Dat is voor deze heren helemaal van toepassing. Waar ze de afgelopen jaren een beetje onder aan bungelden in de 2e klasse staan ze er op dit moment heel netjes bij. In 10 wedstrijden hebben de heren 28 punten weten te verzamelen. Daarom staan ze op een niet onverdienstelijke 5e plek. Een spannende poule waarin plek 8 maar 12 punten achter plek 2 staat. Alles is nog mogelijk voor deze heren. Zouden deze heren het P/D weekend ook al met potlood in hun agenda hebben staan?

Dames 6: In de 4e klasse doen deze dames het niet onverdienstelijk. Een keurige 3e plek met 26 punten uit 11 wedstrijden. Volop ’69 uit Oale Pekel (nee, dit verzin ik niet…) lijkt niet meer in te halen. Die liggen, met 31 punten uit 8 wedstrijden, aardig op koers voor een kampioenschap. Maar plek 2 is nog prima haalbaar voor deze dames.

Dames 5: Uitkomend in de 3e klasse doen deze dames het fantastisch. Met 24 punten uit 9 wedstrijden halen deze dames het beste gemiddelde van alle Oryx teams. Een gedeelde tweede plaats is hun plek in de poule. Spannend is het wel in deze poule. Tussen plek 6 en plek 2 zit maar 5 punten verschil. Zuvoc, de nummer 1 in de poule, lijkt een mooi gat te hebben. Ook voor deze dames gloort een prachtig P/D weekend in het voorjaar.