FC Oryx – FC Set-Uppers

Zaterdag 13 april 2019 was Selwerd het decor van de laatste wedstrijd van het bijzondere seizoen 2018-2019. Bij hoge uitzondering was FC Oryx welkom op de thuisspeeldag van Olympia. Door een fout van de NeVoBo waren er 2 wedstrijden ingepland op veld 3. Het merkwaardige was dat dit ook de twee enige wedstrijden om 14.30 uur in Selwerd waren. Bij gratie Gods mochten we ons, stilletjes, vermaken op veld 1. Hier zijn we Olympia ontzettend dankbaar voor. Het wel tenslotte vandaag geen Selwerd, maar Olympiahal. U merkt dat er wat cynisme in het verslag sluipt.

Het net stond mooi op tijd. Na wat fine-tuning hing het net er echt werkelijk waar fantastisch bij. Prima op hoogte en lekker strak. Door de wat late entree van de tegenstander begonnen we iets later dan 14.30 uur, maar dat mocht de pret niet drukken. Het inspelen en inslaan zag er alsvanouds slordig uit. Dit beloofde veel goed voor de wedstrijd.

Vanuit het verleden weten we dat de wedstrijden tegen de Set-Uppers altijd bijzondere wedstrijden zijn. Niet vervelend, maar leuk. Soms wat gebabbel onder het net door, maar nooit over het randje…….maar vandaag……het ontaarde in een sport van voetbal wedstrijd. Dit verdiende geen schoonheidsprijs. Van beide kanten niet, laten we daar helder over zijn. Via deze weg onze excuses aan onze tegenstander, de scheidsrechter en het publiek. Publiek, jazeker, met een man of 10 zat de tribune toch aardig vol.

Van te voren wisten we dat de wedstrijd nergens meer om ging. De schaal was net echt binnen (bedankt bestuur en NeVoBo) en FC Set-Uppers waren al meer dan veilig. ‘Um des keizers baard’ was het. Toch waren wij er wel op gebrand om een lekker potje te spelen en te laten zien waard we bovenaan staan. Set-Uppers wou graag laten zien dat ze met de besten van de HPA mee konden.

Ondanks de goede wil kwam ons spel er niet helemaal uit. Passend zag het er strak uit. René en Youp hadden, met op juiste momenten hulp van Jurri, de passing aardig onder controle. Nadat het stof van de handen van Erwin was verdwenen kwamen de set upjes er ook prima uit. Dat laatste stukje, daar ontbrak iets. Scherpte, gretigheid, concentratie, geef het een naam. We konden de kansen wel creëren maar, op Sikkema na (die was op set 1 na ‘on fire’), niet benutten. Blokkerend en verdedigend zaten de mannen uit Scheemda en/of Winschoten er prima bij. Daarnaast scoorde de nummer 6 van de tegenstander erg makkelijk. Daar hadden wij blokkerend en verdedigend geen vat op. Even snel de set standen. 23-25, 25-21, 25-20, 22-25 en 15-05.

Gedurende de wedstrijd werd het steeds wat grimmiger onderling. Ballen werden ‘per ongeluk’ de verkeerde kant opgerold, opmerkingen zo af en toe onder het net door. De scheidsrechter hadden er geen grip op, of zagen het niet, dat kan ook. Kan ook zijn dat ze hun handen vol hadden aan onze teller. Toegegeven, dit ging ook niet altijd goed. Hier zat overigens geen enkel kwaad in. In set 5 werd er eindelijk leiding genomen door de tweede scheidsrechters. Een paar kindjes werden uit de berging gehaald en naar de tribune gestuurd. Keurig. Na een blessure (enkel, kramp in kuit of afgescheurde Achilles, na de wedstrijd was dit nog steeds onduidelijk) van de tegenstander ontaarde het in een heuse voetbalwedstrijd. Een opmerking van ons was op het randje en niet voor herhaling vatbaar. De reactie van de tegenstander was op het randje en totaal niet nodig. Na het laatste fluitsignaal ontaarde dit bijna in een vechtpartij. JxJ liet zien waarom juist hij aanvoerder is en stuurde iedereen met een gerichte opdracht richting kantine. We schamen ons diep, dit is niet waar volleybal om bekend staat. Dit is ook niet hoe wij graag onze zaterdagen door brengen. Op de een of andere manier ontvlamt het altijd tegen de Set-Uppers. Meestal gaat het goed, maar vandaag was wel een diepte punt.

Tuurlijk heb je wel eens woorden onder het net door. Vaak schud je elkaar na de wedstrijd een hand en drink je er samen nog een biertje op. Zo zou het ook moeten zijn. Genoeg woorden aan deze wedstrijd vuil gemaakt, snel vergeten en door. Oh, wacht…..het seizoen zit erop, 22 wedstrijden. 12x 4-0 gewonnen. Ook een paar keer terecht verloren. Volgend jaar mogen we onze kunsten laten zien in de 3e divisie. Puntjes sprokkelen, met tegenslagen omgaan en werken voor elk punt. Met een beetje geluk handhaven we ons. Eerst maar eens zien dat we de opgedane conditie van dit seizoen op peil kunnen houden. De schouders en knieën krijgen 5 maanden rust. We kunnen weer wachten op de aanbieding van sporttape en hopelijk hebben we volgend jaar weer net zo’n mooi seizoen.

KAMPIOENEN, KAMPIOENEN, OLE, OLEEE!